Blog

Excellent engineering: durf (duurzame) keuzes te maken

Tobias van Sabben (25) is als global sustainability program manager verantwoordelijk voor de versnelling van de wereldwijde verduurzaming van Forbo Flooring Systems. Een behoorlijke taak voor iemand van zijn leeftijd. Maar met zijn opleidingen, ervaring en enorme drive om nieuwe kennis op te doen, wel een die hem perfect past.

“Ik werkte op Schiphol als interim service manager en miste het consultancy werk dat ik daarvoor had gedaan; als buitenstaander ergens binnenkomen, een probleem analyseren, praten met de werknemers en met de verworven informatie tot een oplossing komen. Daarom zocht ik een baan bij een groot advieskantoor. Ik was druk aan het solliciteren toen ik werd gebeld door Daan Leenman van BuildingCareers. Hij vroeg of ik open stond voor een andere uitdaging bij Forbo en stelde voor om een keer met de HR-manager te praten.

Kansen pakken
In eerste instantie was ik wat sceptisch. Omdat ik uit de omgeving van Rotterdam kom had ik nooit van Forbo gehoord. Ook had ik niet eerder overwogen om voor een bedrijf te werken waarvan ik de merknaam niet direct kende. Toch maakte het verhaal van Daan mij nieuwsgierig en zat ik niet veel later bij Forbo aan tafel. Het was onverwacht een enorm leuk gesprek! En de rol had veel van wat ik zocht: een steile leercurve, een adviesrol (al is het intern gericht), en de kans om me dagelijks in te zetten voor het oplossen van een belangrijk probleem. De HR-manager stelde me virtueel voor aan de manager voor de functie. Die zag potentie, maar had tóch te veel twijfels gezien mijn leeftijd en geringe werkervaring, en gaf uiteindelijk aan niet met me door te willen gaan. Teleurgesteld, maar nog steeds enthousiast over de functie, besloot ik een aantal dagen later een extra motivatiebrief te schrijven, met het verzoek om in ieder geval kennis te maken. Het duurde ruim een week tot ik reactie kreeg, maar toen kwam het bericht dat ze mijn mail erg overtuigend vonden en graag het gesprek aangingen. We zaten al snel op één lijn en ik was aangenomen.

Ik heb mezelf helemaal ondergedompeld in alles rondom duurzaamheid, het reduceren van CO2-uitstoot en recycling

Je weg vinden
De functie van global sustainability program manager is mij op het lijf geschreven. Dat betekent overigens niet dat het mij vanaf dag één makkelijk afging, of nog steeds makkelijk afgaat. Het is een nieuwe functie en ondanks dat ik een Bachelor of Science in Mechanical Engineering en een Master in Management op zak heb, moest ik veel leren. Maar dat is wat ik het leukst vindt, naast iets goeds kunnen doen voor de wereld. Daar haal ik mijn drive uit. Ik heb mij helemaal ondergedompeld in alles rondom duurzaamheid, het reduceren van CO2-uitstoot en recycling. Daarnaast moet ik natuurlijk de organisatie, fabrieken, producten en de productieprocessen van Forbo goed leren kennen. Ik begin na acht maanden mijn weg steeds beter te vinden.
Tobias van Sabben

Recycling snijrestanten
Duurzaamheid is onder te verdelen in mens, klimaat en economie. Vanuit mijn rol houd ik mij vooral bezig met klimaatvraagstukken, waarin de reductie van CO2-uitstoot en de verdere ontwikkeling van recyclingtechnologieën hoog op de agenda staan. In Nederland ligt de focus in eerste instantie op de grote fabrieken in Assendelft en Coevorden. In Coevorden hebben we inmiddels nieuwe machines (naverbranders) in gebruik genomen waardoor de CO2-uitstoot flink is verminderd. Forbo is overigens pionierend met het terughalen van snijrestanten en deze verwerken in een nieuw product. Hiervoor hebben we een speciale installatie gebouwd waarmee de restanten vermalen worden. Dit maakt onderdeel uit van het wereldwijde recycleprogramma om vloermaterialen terug te halen en te recyclen. Ik ben veel bezig met Europese collega’s om verdere invulling te geven aan dat programma. Verkooplanden zoals Zweden, Nederland en Frankrijk, hebben allemaal een eigen recyclingprogramma opgezet. Het is aan mij om alle initiatieven in kaart te brengen, zodat we de best practices kunnen delen en gezamenlijk voordeel behalen. Marketing is hier ook een onderdeel van; hoe zet je het in de markt en hoe communiceer je het naar klanten.

Om volledig duurzaam te werken is een flinke organisatieverandering nodig

Samenwerking van de hele keten
Een ander onderdeel van mijn werk is het verzamelen en analyseren van de afval-, water-, en CO2- en energiedata van de fabrieken. Zo houden we zicht op waar we staan met onze doelen. Er moet ontzettend snel veel gebeuren en daarin moeten belangrijke keuzes worden gemaakt. Gevestigde productiebedrijven met een lange bestaansgeschiedenis hebben vaak een flinke inhaalslag te maken op het gebied van digitale transformatie. Om volledig duurzaam te werken is een flinke organisatieverandering nodig. Niet alleen binnen de organisatie, maar over de gehele keten. Het is een samenwerking tussen leverancier, industrie en de klant. Met dit soort vraagstukken bezig zijn, geeft mij niet alleen ontzettend veel voldoening maar ook plezier.

Carrièretips voor young professionals
Ik sta zelf natuurlijk aan het begin van mijn carrière, maar als ik andere young professionals iets zou meegeven, dan is het om je niet blind te staren op een type functie. Een duidelijke focus is goed, maar probeer je ook te oriënteren op wat de arbeidsmarkt verder te bieden heeft. Praat met mensen in je omgeving, bedrijven, recruiters over het werk wat ze doen, durf vragen te stellen en risico’s te nemen. Daarnaast geloof ik er heilig in dat met genoeg motivatie iedereen alles kan bijleren. Natuurlijk moet je ervaring opdoen, maar er is in boeken en online zo veel waardevolle kennis en informatie beschikbaar, dat je je elk onderwerp eigen moet kunnen maken. Het kan zijn dat het in het begin wat moeilijk is en dat je twee maanden later toch de conclusie moet trekken dat het niet lukt, maar dan heb je het tenminste wel geprobeerd. Deze instelling en inzet heeft mij in ieder geval veel gebracht.”

Ook leuk om te lezen