Excellent engineering: Hoe (goed) onderhoud bijdraagt aan de energietransitie
Michel Molenaar (50) werkt met veel plezier als maintenance engineer E&I bij Evos Oost in Amsterdam. Met zijn kennis van energie en procestechniek volgt hij met grote interesse de huidige energietransitie. Daarnaast werkt hij aan het optimaliseren van de energievoorziening van zijn huis. Zo heeft hij zijn dak laten aanpassen om zonnepanelen te kunnen plaatsen. Op weg naar zijn werk, uiteraard met de elektrische fiets, kijkt hij met een goed gevoel terug op wat hij tot nu toe heeft bereikt.
Start carrière
“Na mijn mts Elektrotechniek ben ik mijn carrière begonnen als elektrotechnicus bij Tess Installatietechniek op het Hoogoventerrein. Hier deed ik industrieel installatiewerk op gebied van E&I. Denk aan werkzaamheden aan kranen, het ver- en ombouwen van hijskraaninstallaties, montage, demontage en storing zoeken/oplossen. Na een aantal jaar werkzaam te zijn geweest in de industrie, en een kleine uitstap naar de utiliteitssector, vond ik mijn plek bij Afval Energie Bedrijf Amsterdam (toen nog GDA) op de afdeling Elektro-Meet- en Regeltechniek. De installatie van een vuilverbranding/energiecentrale was voor mij als techneut een “walhalla” van techniek. Alle facetten kom je hier tegen en het heeft de basis van mijn ervaring gelegd.
Gelukkig stond mijn gezin hier helemaal achter, want dat heb je echt nodig om het te kunnen doen
Deeltijdstudie
Na zo’n tien jaar aan het werk te zijn geweest als E&I technicus, doemde bij mij de vraag op: Is dit het nu? Ik was inmiddels 35 jaar en binnen Afval Energie Bedrijf Amsterdam doorgegroeid tot werkvoorbereider Technische Dienst. Na lang nadenken besloot ik terug de schoolbanken in te gaan. Een gedurfde stap, want het vraagt 100% inzet en veel tijd en discipline om zo’n opleiding naast je werk te doen. In vier en een half jaar tijd heb ik de duale hbo-opleiding Energie en Procestechniek (E&PT, voorheen AOT) naast mijn werk afgerond. Gelukkig stond mijn gezin hier helemaal achter, want dat heb je echt nodig om het te kunnen doen (daar ben ik ze ook heel dankbaar voor). Het was een heel interessante studie waarbij je alles leert over de werking van (alle soorten) energiecentrales. Dat kan zijn op basis van kernenergie, kolen, (bio)gas, maar ook vuilverbranding. Iedere brandstof heeft andere eigenschappen, verschillen in energierendement, verschillende (rookgasreiniging) processen en voor- en nadelen. Op het moment dat je de kans krijgt om deze opleiding te doen, zou ik zeggen niet twijfelen… dit heeft bij mij echt gezorgd voor een boost in mijn carrière.
Nieuwe kansen creëren
Dankzij het behalen van mijn AOT-opleiding heb ik nieuwe kansen weten te creëren voor mezelf. Nu werk ik met veel plezier bij Evos in Amsterdam, mede dankzij de mogelijkheid die Robrecht Bakker van BuildingCareers mij heeft geboden. Hoewel ik al door diverse recruiters benaderd was, bood Robrecht mij een vacature aan die ik zelf nog niet had gezien. Door de professionele aanpak en de gedegen inhoudelijke kennis over de vacature en de organisatiecultuur van Evos heeft Robrecht mij een superleuke baan bezorgd. Het contact voelde goed en het proces verliep soepel.
Evos is een bedrijf dat zich bezighoudt met de opslag, overslag en verhandeling van (energie) brandstoffen. Ik ben als maintenance engineer E&I op locatie Oost verantwoordelijk voor al het E&I onderhoud. Deze werkzaamheden voer ik uit als onderdeel van een team werkvoorbereiders en supervisor en diverse projectteams. Daarnaast ben ik Installatie Verantwoordelijke voor de hoogspanning (NEN3840) en binnenkort ook voor laagspanning (NEN3140). Momenteel ligt mijn focus op het inrichten van het complete basis onderhoud. Waarbij we in teamverband zorgen dat al het equipment voldoet aan wet- en regelgeving, NEN3140- en ATEX goedgekeurd is. In lijn met de huidige energietransitie komt bij Evos de focus steeds meer op de opslag van biobrandstoffen te liggen. Greenergy, onze buurman, is producent van biodiesel uit afgedankte vetten. Dit wordt weer opgeslagen en verhandeld in en via onze tanken. Zo heeft de veranderlijke markt consequenties voor de installaties en het onderhoud waarvoor ik verantwoordelijk ben.
Je hebt een bepaalde hoeveelheid energie aan input nodig om een zekere capaciteit aan energie te leveren
Energietransitie
Mede door mijn achtergrond volg ik de energietransitie op de voet. De ambitie van de overheid om zo snel mogelijk iedereen elektrisch te laten rijden, met z’n allen van het gas af te gaan en alleen gebruik te maken van groene energie (wind- en zonne-energie) is een complexe businesscase. Je hebt een bepaalde hoeveelheid energie aan input nodig om een zekere capaciteit aan energie te leveren. Ik heb berekend wat de consequentie is om bijvoorbeeld 1000m3 aardgasgebruik thuis per jaar om te zetten naar elektriciteit gebruik. Als je hiervoor een warmtepomp gaat gebruiken is +/- verdubbeling aan elektrische energie nodig (1M3 CH4 is +/- 10kWh aan energie-inhoud). Met het rendement van de warmtepomp komt de berekening hiervoor dan uit op een verdubbeling van het gemiddelde elektrische energiegebruik van een NL-huishouden. Als daarbovenop nog iedereen elektrisch gaat rijden heeft dat als gevolg dat er drie keer zoveel energie door het elektriciteitsnetwerk gaat. Ik vind het leuk om mijn duurzame energievoorziening thuis langzaam uit te bouwen om op deze situatie voorbereid te zijn.
Wees enthousiast, laat zien dat je het kan en toon doorzettingsvermogen
Carrièretips technisch afgestudeerden
Na mijn deeltijdstudie heb ik naast mijn werk twee jaar lang als gastdocent één dag in de week bij het bij NOVA College lesgegeven. Dit was voor de mbo-opleiding Mytec, richting AOT (Allround Operationeel Technicus). De lessen zijn anders ten opzichte van vroeger, er wordt gestuurd op meer leren vanuit de praktijk en stages. Diepgang en doorzettingsvermogen komen daardoor wel eens in het gedrang. Jongeren zouden dit dan in de praktijk moeten oppakken. Het mooie is dat tegenwoordig veel traineeships worden aangeboden. Zo weet ik dat je bij Tata Steel hbo- en wo-traineeships hebt waar je in twee jaar tijd alle facetten van het onderhoud meekrijgt met volop begeleiding en trainingen in bijvoorbeeld leiderschapsvaardigheden. Je leert procesmatig werken en werkt tegelijkertijd aan je soft skills. Daar ben ik nu jaloers op. Als ik dat vroeger had kunnen doen, was dat een goede start geweest van mijn carrière. Wat ik tot slot starters zou willen meegeven is: wees enthousiast, laat zien dat je het kan en toon doorzettingsvermogen. Onderbouw je technische keuzes, kijk altijd naar het grotere geheel en heb plezier.”
Ook leuk om te lezen
Pouya Mahjoubi (30 j. uit Iran) en Francesco Lucca (34 j. uit Italië) werken sinds een jaar via BuildingCareers als bearing engineer bij JTEKT in Almere. Lees hoe zij in Nederland terecht zijn gekomen, over hun ervaring bij JTEKT en het leven als expat in Nederland.
Dinsdagmiddag 25 juni waren we bij onze opdrachtgever Tata Steel aanwezig om het eerste exemplaar van het fotoboek van de renovatie en verduurzaming van Hoogoven 6 te overhandigen aan Bram Nugteren, bedrijfschef Hoogovens, omgevingsmanager Tata Steel.
Robert Bok (66) staat aan de vooravond van zijn pensioen, maar aan stoppen met werken is hij nog lang niet toe. Lees wat hem drijft en hoe zijn carrière altijd vol uitdaging was. Iets wat hem typeert en waar hij altijd bewust voor heeft gekozen.