Nieuws

Energietransitie? Arbeidsmarkttransitie!

afbeelding event imaintain techportVorige week vond in het kader van de Techport Technologieweek het netwerkevent iMaintain Techport plaats in het congrescentrum van Tata Steel in Ijmuiden. Het thema van dit event was Smart Transition en er werd gesproken over belangrijke ontwikkelingen in de industrie: een slimmere aanpak van productie en onderhoud, de energietransitie en bijbehorende ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

In het voorprogramma van het evenement schoof onze directeur Robrecht Bakker aan, om het samen met Frank Schouten van onze partner Compris te hebben over de ontwikkelingen in de technische arbeidsmarkt. In een interessant gesprek werden de uitdagingen én de kansen voor de toekomst van de technische arbeidsmarkt besproken.

Ook in het hoofdprogramma kwam deze kwestie nog terug. In een kort telefonisch gesprek zei Olof van der Gaag, directeur van NVDE (Nederlandse Vereniging Duurzame Energie) dat er momenteel bijna 100.000 technische vacatures openstaan en dat het tekort aan arbeidskrachten dreigt de energietransitie te doen stagneren. Er is echt een impuls voor technisch onderwijs nodig, naast natuurlijk innovatie en andere creatieve oplossing. Ofwel: “geen energietransitie zonder arbeidsmarkttransitie”.

Meer hierover? Luister ook eens de aflevering die podcast Betrouwbare Bronnen over dit onderwerp maakte:
“Crisis op komst: Nederlandse economie loopt vast door tekort aan technisch geschoolde arbeidskrachten”

De gehele opname van iMaintain Techport 2021 is hieronder terug te kijken; onze bijdrage start op 22:44.

Ook leuk om te lezen