Blog

In gesprek met Robrecht Bakker: 30 jaar in de arbeidsbemiddeling

Dit jaar viert Robrecht Bakker, partner bij BuildingCareers, zijn 30-jarig jubileum in de arbeidsbemiddeling – een bijzondere mijlpaal die getuigt van zijn toewijding en passie voor het vak. Wat begon als een onverwachte stap bij Randstad is uitgegroeid tot een lange, succesvolle carrière waarin Robrecht niet alleen de enorme veranderingen in de arbeidsmarkt meemaakte, maar ook actief bijdroeg aan de groei en ontwikkeling van BuildingCareers.
In dit interview deelt Robrecht zijn inzichten en ervaringen uit de afgelopen drie decennia. Hij reflecteert op hoe digitalisering en kunstmatige intelligentie de branche transformeren, maar benadrukt ook de blijvende waarde van persoonlijk contact en maatwerk. Als ondernemer in hart en nieren vertelt hij hoe hij zich steeds weer laat inspireren door nieuwe uitdagingen en kansen, en welke lessen hij heeft voor de volgende generatie professionals in de arbeidsbemiddeling.
Lees verder en ontdek hoe Robrecht na 30 jaar nog steeds met dezelfde betrokkenheid en ambitie aan de slag is, en welke toekomst hij ziet voor de arbeidsmarkt.

Wat motiveerde je om 30 jaar geleden in de arbeidsbemiddeling te gaan werken?

Ik had net mijn hbo-opleiding commerciële economie afgerond en was uit militaire dienst. Ik had geen idee wat de arbeidsmarkt voor mij in petto had, dus ik stapte een Randstad-uitzendbureau binnen met de vraag of ze een leuke baan voor me hadden, in de veronderstelling dat dit bij een van hun klanten zou zijn. Maar voor ik het wist, zat ik bij hen aan tafel als intercedent. Ik was toen 25 jaar. Zo begon ik bij Randstad op het kantoor in Wormerveer, in de Zaanstreek. Later werd dat Zaandam. Ik heb daar een interessante tijd gehad en veel geleerd. Ik moest flink werken aan mijn eigen vaardigheden, mijn luiheid aanpakken en mezelf verder ontwikkelen. Het was een leerzame periode.

Hoe heb je de arbeidsmarkt zien veranderen in de afgelopen 30 jaar?

De arbeidsmarkt heeft zich natuurlijk ontwikkeld met alle technologische veranderingen van de afgelopen jaren. Vroeger hadden we in Nederland een vrij overzichtelijk studieaanbod, met minder studierichtingen dan nu. Mensen kozen bewuster voor bijvoorbeeld techniek, economie, zorg of onderwijs, omdat er minder keuzemogelijkheden waren. Nu is er een breed scala aan studierichtingen, waardoor het voor jongeren lastiger is om aan het begin van hun carrière te bepalen wat ze willen doen. Dit heeft ervoor gezorgd dat mensen langer zoeken naar hun weg en vaker van baan wisselen. Jongeren van nu wisselen veel sneller van baan dan “de dinosaurussen van vroeger”, zoals ikzelf. De mobiliteit op de arbeidsmarkt is toegenomen en het idee van “lifetime employment” bij één werkgever is volledig verdwenen.

Wat zie je momenteel als de grootste uitdaging in arbeidsbemiddeling?

Vanuit verschillende invalshoeken zien we zowel kansen als bedreigingen, vooral door technologische ontwikkelingen. AI zou ons werk deels kunnen overnemen, en een groot deel van ons werk zou inderdaad geautomatiseerd kunnen worden. Toch merken we dat wanneer mensen van baan wisselen, het belangrijk blijft om met iemand face-to-face in gesprek te gaan. Dat persoonlijke contact, even iemand in de ogen kijken en een goed gesprek voeren, helpt mensen om tot een weloverwogen beslissing te komen. Dat kun je niet vervangen door drie keer met je muis te klikken. Daarom blijft persoonlijke aandacht en maatwerk een cruciale toegevoegde waarde voor ons als bureau.

Zijn er bepaalde successen waar je bijzonder trots op bent in je carrière?

Ik ben van nature misschien bescheiden, dus ik ben niet iemand die snel trots op de borst klopt. Maar ik ben wel blij dat het ondernemerschap op mijn pad is gekomen, ook binnen de arbeidsbemiddeling. In 2015 kregen we de kans om een flexpool van Tata Steel over te nemen en die volledig te transformeren naar een moderne recruitmentorganisatie, zoals we nu zijn. Dat ondernemerschap heeft me veel vrijheid en ruimte gegeven. Je kijkt anders naar je bedrijfsvoering omdat het jouw eigen bedrijf is. Je verdiept je meer in financiën, het ontwikkelen van missies en visies, en allerlei andere facetten die nodig zijn om je bedrijf gezond te houden. Dat heeft mijn horizon verbreed en me enorm verrijkt.

Welke vaardigheden zijn volgens jou cruciaal om succesvol te blijven in deze sector, gezien alle veranderingen?

Op mijn leeftijd is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen digibeet wordt, want alles gaat ontzettend snel. Je moet op de hoogte blijven van de online tools om contact te leggen met mensen, hen te traceren en zelfs online te selecteren met preselectie- of assessmenttools. Daarnaast blijft het belangrijk om snel in te schatten of iemand geschikt is voor een functie, en om te achterhalen wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen. Die drie elementen zijn essentieel om snel te bepalen of je de juiste kandidaat voor een klant hebt. Dit vraagt ook dat je de markt goed kent, zodat je kunt inschatten of iemand voor een andere klant wellicht beter geschikt is. Veel kandidaten zien door de overvloed aan vacatures online door de bomen het bos niet meer. Wij kunnen daarin een verschil maken door onze kennis van de klant en de context, zodat kandidaten een beter beeld krijgen van wat er echt speelt binnen een organisatie.

Hoe blijf je gemotiveerd na zo’n lange carrière in deze sector?

Voor mij gaat dat hand in hand met het ondernemerschap. Op mijn 46e kreeg ik de kans om verder te gaan als ondernemer. Ik ben nu 55, en het ondernemerschap zorgt ervoor dat ik gemotiveerd blijf. Je wilt natuurlijk van je bedrijf een succes maken en blijven bijdragen aan het succes van je klanten. Als ik in loondienst was geweest, had ik misschien eerder gedacht dat het tijd was voor iets nieuws. Maar als ondernemer blijf je gemotiveerd binnen je eigen bedrijf. Daarnaast hebben we met mijn compagnons andere initiatieven ontwikkeld, zoals het kijken naar schaalvergroting van onze organisatie. Dit houdt mij uitgedaagd en gemotiveerd.

Wat zou je willen meegeven aan mensen die overwegen om in de arbeidsbemiddeling te gaan werken?

Ik zou hen zeker willen aanmoedigen om deze stap te zetten. Als je goede communicatieve vaardigheden hebt en je wilt in korte tijd veel leren over de arbeidsmarkt, is arbeidsbemiddeling een fantastische leerschool. Het is een mooie eerste of tweede carrièrestap voor een hbo’er. Je krijgt veel vrijheid en ruimte om business development te doen en je gesprekstechnieken te ontwikkelen. Dat zijn vaardigheden waar je de rest van je leven profijt van hebt, vooral omdat het leven draait om communicatie. Het ontwikkelen van goede gespreksvaardigheden is essentieel, vooral in een wereld waar steeds meer communicatie digitaal en oppervlakkig is. Je moet de uitdaging aangaan om aan tafel te zitten met mensen die misschien meer ervaring of kennis hebben dan jij, en daar groei je alleen maar van. Uiteindelijk zul je merken dat zelfs kandidaten met veel meer ervaring blij zijn met jouw bemiddeling.

Ook leuk om te lezen