Nieuws

Hoe zit het nu met mijn VAR in 2016?

Hoe zit het nu met mijn VAR in 2016?

robrechtWerk je als freelancer of Zzp’er voor opdrachtgevers? Dan weet je wat een VAR-verklaring is. En ook dat er in 2016 een en ander gaat veranderen. Maar wat? Dat is nog onduidelijk. Daar houden wij niet van en daarom helpen we je graag met een antwoord op je vragen.

Er gaat wat veranderen per 1 april 2016. Maar wat?…

De belastingdienst wil de VAR vervangen door een modelovereenkomst tussen opdrachtgever en de opdrachtnemer (Zzp’er of freelancer). Dit wetsvoorstel is goedgekeurd door de Tweede Kamer. Sinds de zomer buigt de Eerste Kamer zich nu over het voorstel. Pas als zij het voorstel goedkeuren, verdwijnt de VAR definitief. Maar het voorstel is nog niet goedgekeurd. Dat maakt het verhaal voor 2016 nog zo onduidelijk.

Heb ik nu een nieuwe VAR nodig voor 2016?

Nee. Wie nu over een VAR 2014 of 2015 beschikt, hoeft voor 2016 geen nieuwe VAR aan te vragen.

Ik begin dit jaar met ondernemen, wat moet ik doen?

Dan volg je de huidige weg om een VAR-verklaring aan te vragen. De belastingdienst heeft een handige tool daarvoor. Zo weet je snel, of je een nieuwe VAR-verklaring moet aanvragen.

Waar vind ik meer informatie over dit onderwerp?

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen. Maar je kan altijd de site van de belastingdienst in de gaten te houden. Of hen direct vragen stellen via twitter op @BDzakelijk.

En nu?

Het is nog even afwachten. Ook voor ons. Wij houden het nieuws echter goed in de gaten en brengen je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Ook leuk om te lezen