Watervisie 2020 bij Tata Steel

Donderdag 13 februari vond het congres Watervisie 2020 plaats bij Tata Steel. Als lid van het platform Industrielinqs kregen we enkele tickets voor dit congres. Omdat het congres bij ons om de hoek plaatsvond, was dit een uitgelezen gelegenheid om samen met een paar gasten het middagprogramma bij te wonen. De middag startte met een […]

Donderdag 13 februari vond het congres Watervisie 2020 plaats bij Tata Steel. Als lid van het platform Industrielinqs kregen we enkele tickets voor dit congres. Omdat het congres bij ons om de hoek plaatsvond, was dit een uitgelezen gelegenheid om samen met een paar gasten het middagprogramma bij te wonen.

De middag startte met een speech van Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel. Daarna volgden keynote speeches van Klaas Vos (sustainability manager bij FrieslandCampina) en Perry van der Marel (managing director bij North Water). Zij gaven ons een inkijkje in hoe water een rol speelt in hun industrie.

 width=Vervolgens hielden de drie genomineerden voor Water Innovator of the Year 2020 hun pitches. De eerste genomineerde was AquaVest. Dit algoritme maakt berekeningen binnen de waterketen en vertaalt deze naar investeringsbeslissingen. Hiermee wordt de basis gelegd voor meer samenwerking tussen diverse partijen. De tweede genomineerde was Vivimag. Dit is een mooi voorbeeld van urban mining waarmee het mineraal vivianiet met behulp van een magneet uit rioolslib kan worden gewonnen. De derde genomineerde was Zero Brine. Dit onderzoeksconsortium onder leiding van de TU Delft wint waardevolle mineralen en schoon water uit brijn, de zoute reststroom die overblijft na waterzuiveringsprocessen.

In het tweede deel van de middag kwam Sander Kuipers aan het word. Hij is procesanalist bij Tata Steel en nam ons mee in de waterstromen van het staalbedrijf. Daarna volgde een interactief programma. Drie potentiële ‘schaduwministers van water’ presenteerden hun beleidsnota, gevolgd door een debat. Ook werd bekendgemaakt dat AquaVest Water Innovator of the Year 2020 is geworden.

Tijdens deze interessante middag hebben onze gasten en wijzelf heel wat geleerd over innovaties en duurzaamheid op het gebied van industrie en water. We kijken ernaar uit om deze kennis in te zetten voor onze opdrachtgevers. Heb je vragen of opmerkingen? Of wil je ook eens mee naar een van de evenementen van Industrielinqs? Neem dan contact op met Tessa via tessa@sabdetachering.nl.

 width=